DenMedia.az xəbər verir ki, diyetoloq Elena Solomatina Radio 1 proqramında bildirib ki, qaragilə, alça, şaftalı, böyürtkən, moruq və çiyələk kimi giləmeyvələrin müntəzəm qəbulu onkoloji və ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikasında böyük rol oynayır. Bundan başqa, bu giləmeyvələr demensiya və şəkərli diabet riskini də azaldır.
Solomatina əlavə edib ki, benzoik turşusu və bakteriyalara qarşı xüsusiyyətlərinə görə ən faydalı giləmeyvələr arasında qaragilə önə çıxır. Saliçilatlar isə moruq və çiyələkdə daha çoxdur. Alça və şaftalı isə melatoninlə zəngindir — bu, yuxu və bərpa hormonudur.
Böyürtkən isə polifenollar və antosiyaninlər baxımından ən zəngin giləmeyvələrdir. Bu maddələr bədəndə iltihab səviyyəsini azaldır. Həmçinin, bütün giləmeyvələrdə karotinoidlər və faydalı yağlar mövcuddur.