Flinders Universitetinin tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, yeməyi tək yemək yaşlı insanlarda sümük zəifliyi və çəki itkisi riskini artırır. Araşdırmanın nəticələri Appetite jurnalında dərc edilib.
Alimlər 12 ölkədən 65 yaş üzəri 80 mindən çox insanı əhatə edən 20 beynəlxalq tədqiqatın məlumatlarını analiz ediblər. Metaanaliz göstərib ki, tək yemək ümumi rasionun keyfiyyətinin aşağı olması və əsas qida maddələrinin çatışmazlığı ilə əlaqəlidir. Tənha qidalanan yaşlılarda həmçinin arzuolunmaz çəki itkisi və sümüklərin kövrəkləşməsi riski yüksəlir.
Xüsusilə zülal qəbulunda fərq daha kəskindir — yaşlandıqca əzələ kütləsini qorumaq və funksional müstəqilliyi saxlamaq üçün zülal əsas qidadır.
Tədqiqat müəllifləri vurğulayırlar ki, qidalanma yalnız fizioloji deyil, həm də sosial prosesdir. Masada yoldaşlığın olmaması iştahanı azaldır, rasionun müxtəlifliyini məhdudlaşdırır və emosional durumun pisləşməsinə səbəb ola bilər. Bu faktorların birləşməsi qida maddələrinin çatışmazlığına və fiziki sağlamlığın zəifləməsinə yol açır.
Alimlər bildirirlər ki, tək yemək — dəyişdirilə bilən risk faktorudur. Yemək zamanı sosial ünsiyyəti artırmaq və insanlar üçün birgə qidalanma şəraiti yaratmaq yaşlıların qidalanma keyfiyyətini və ümumi sağlamlıq vəziyyətini yaxşılaşdıra bilər.

