İnsan orqanizminin hər zaman tam dəyərli zülallara və faydalı yağlara ehtiyacı var. Həm biri, həm də digəri balıqdan və ətdən əldə olunur. Dietoloq İrina Pisareva RT ilə söhbətində qeyd edib ki, bəzən balıq ət məhsullarına tam alternativ ola bilər. Lakin bunun üçün bir əsas şərtin yerinə yetirildiyinə əmin olmaq lazımdır.
Balıq nə ilə ətdən üstündür
Həkimin sözlərinə görə, balıq zülalı tam dəyərlidir, yəni bütün əvəzolunmaz amin turşularını ehtiva edir. Eyni zamanda daha asan həzm olunur, bu isə mədə-bağırsaq traktına düşən yükü azaldır.
Əsas üstünlük — beyin və ürəyin fəaliyyətini dəstəkləyən omeqa-3 yağ turşularının, eləcə də D vitamini, yod, selen və maddələr mübadiləsinə və əhval-ruhiyyəyə təsir edən B qrupu vitaminlərinin tərkibində olmasıdır.
Nə qədər balıq yemək lazımdır
Hiss olunan fayda üçün həftədə 2–3 porsiya balıq kifayətdir — hər porsiya 150 qram. Ətdən imtina edildiyi halda istehlak tezliyini həftədə 4 dəfəyə qədər artırmaq olar, lakin bu zaman müxtəlif balıq növlərini növbələşdirmək vacibdir.

