Qıcqırma zamanı narahatlığı azaltmaq üçün, məsələn, düyü və ya yulafdan hazırlanmış kiselyə bənzər içkilər, həmçinin bişmiş yerkökü və ya balqabaqdan hazırlanan smuzi qəbul etmək faydalı ola bilər. Bu barədə “Qazeta.Ru”ya “Nebolit” klinikalar şəbəkəsinin qastroenteroloqu Olqa İsayeva məlumat verib.
Mütəxəssis qeyd edib ki, bu üsulların təsiri orqanizmin fərdi xüsusiyyətlərindən asılıdır və ümumilikdə kifayət qədər vaxt və səbr tələb edir. Müasir dərman vasitələri, məsələn, Antareyt kimi preparatlar, təkcə duz turşusunu neytrallaşdırmaqla və həzm şirələrinin komponentlərini bağlamaqla qalmır, həm də zədələnmiş selikli qişanın bərpasına kömək edir. İsayeva vurğulayıb ki, simptomun aradan qaldırılması üçün ən uyğun müalicə üsulunu yalnız həkim müəyyən edə bilər.
Qastroenteroloq xəbərdarlıq edib ki, soda məhlulu, mineral su, saqqız çeynəmək, kefir və süd kimi xalq üsulları təkcə nəticə verməyə, hətta vəziyyəti daha da ağırlaşdırmağa səbəb ola bilər.
“Əgər qıcqırma həftədə iki dəfədən çox baş verir və müəyyən qidalarla əlaqəli deyilsə, bu, qastrit, mədə və ya onikibarmaq bağırsaq xorası, qida borusu yırtığı, qastroezofageal reflüks xəstəliyi və hətta mədə xərçəngi kimi ciddi xəstəliklərin əlaməti ola bilər. Belə hallarda qıcqırma yalnız yeməkdən sonra deyil, həm də acqarına baş verə bilər və turş dadlı gəyirmə, qarın ağrısı, ürəkbulanma ilə müşayiət oluna bilər,” — deyə həkim əlavə edib.

