Diabetin inkişafının əsas səbəbi şirniyyatların qəbulu deyil, xroniki çox yemək və qarın nahiyəsində piy toplanmasıdır.
DenMedia.az xəbər verir ki, bu barədə NEWS.ru-ya Moskva vilayətinin Səhiyyə Nazirliyinə bağlı Vidnoye xəstəxanasının endokrinoloqu Anna Kuznetsova məlumat verib. Onun sözlərinə görə, xəstəliyi ən çox kalori defisiti və zərərli həyat tərzi yaradır.
Mütəxəssis bildirir ki, diabeti sadəcə şokolad yeməklə əlaqələndirmək yanılmadır:
“Yediyiniz şokoladla diabet arasında birbaşa əlaqə — bu, sadələşdirmədir.”
“Əsas düşmən şəkərin özü yox, xroniki çox yemək və artıq qarın piyidir.”
Kuznetsovanın izahına görə, visseral piy (daxili orqanlar ətrafında toplanan yağ) sadəcə ehtiyat enerji deyil:
“Visseral piy passiv deyil, aktiv endokrin orqandır. O, insulinin təsirinə müqavimət yaradan maddələr ifraz edir.”
Uzun illər ərzində bədənin sərf etdiyindən daha çox kalori qəbul edilməsi, bu yağın toplanmasına gətirib çıxarır. Məhz bu yağ səbəbindən hüceyrələr insulinə cavab verməyi dayandırır:
“Məsələ şəkər yeməyinizdə deyil — illərlə yığılan yağ hüceyrələrin insulini "eşitməməsinə" səbəb olur.”

