Düzgün qidalanma — məhdudiyyətlərin sonsuzluğu deyil, bədənin aldığı kalorini sərf etdiyi qədər və ya daha az saxlamaqla ona lazım olan maddələri verməkdir. Salatın doğrudan da pəhriz yeməyinə çevrilməsi üçün bir neçə prinsip kifayətdir.
Salata yağlı ətlər, ağ unlu suxarilər, nişastalı tərəvəzlər və digər yüksək kalorili məhsullar daxil etməyin. Onların yerinə pəhriz hinduşkası, qaynadılmış yumurta, kalmar, ton balığı, lobya və mərciməkdən alınan bitki mənşəli zülal seçin. Ağ çörəyi tam dənəli, kartofı isə kərəviz kökündən və ya digər faydalı tərəvəzlərlə əvəz edin.
Pəhriz salatlarının sousu da yüngül olmalıdır. Mayonez və aiolini qatı yunan yoqurtu, yağsız xama, təbii sirkələr ilə əvəz edin. Bitki yağını isə porsiya başına bir neçə damcıya qədər azaldın.
Termiki işlənməmiş tərəvəzlərə üstünlük verin. Çünki bədən onları həzm etmək üçün daha çox enerji sərf edir. Üstəlik, xiyar, kabak, kök və kələm kimi tərəvəzlərdəki lif toxluq hissini uzadır və gecə “dartınmalarının” qarşısını alır.
Axşam yeməyi üçün pəhriz salatlarında duz az olmalıdır. Çünki duz bədəndə su saxlayır. Buna görə hisə verilmiş və duzlu məhsullardan uzaq durmaq lazımdır. Dadı artırmaq üçün istiot, sarımsaq tozu, keşniş, Aralıq dənizi otları, eləcə də soya sousu və balzamik sirkə istifadə edə bilərsiniz.
Müxtəlifliyi unutmayın! Salatlara düyü kəsmik, soya cücərtiləri, polba, qırmızı mərcimək, kinoa, müxtəlif çərəzlər və toxumlar əlavə edin.

