İnsan yaşlandıqca yüksək qida dəyərinə malik məhsullara olan ehtiyac artır. Belə məhsullardan biri isə çox vaxt haqsız yerə dəyərsiz sayılır, halbuki hər kəs üçün əlçatandır. Söhbət adi toyuq yumurtasından gedir. Bu barədə Parade nəşrinin ekspertləri bildiriblər.
Endokrinoloq Devid Anın sözlərinə görə, yumurta 50 yaşdan yuxarı insanlar üçün ən universal qidalardan biridir. Mötədil miqdarda istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riskini artırmır, əksinə, orqanizmin daha yavaş qocalmasına kömək edir.
Yumurtanı rasiondan çıxarmaq olmaz – səbəblər
Yumurta demək olar ki, karbohidrat ehtiva etmir, lakin zülal və faydalı yağlarla zəngindir. Onun qəbulu qan şəkərində kəskin sıçrayışlara səbəb olmur, şirniyyata olan istəyi azaldır və toxluq hissini uzadır. Bu xüsusilə 50 yaşdan sonra geniş yayılan prediabet və 2-ci tip diabet zamanı vacibdir.
Lakin yumurtanın faydası bununla bitmir.

Yumurtanın faydaları
-
Əzələ kütləsinin qorunması: Yumurta zülalı asan mənimsənilir, əzələ gücünü və maddələr mübadiləsini dəstəkləyir, aktiv uzunömürlülüyə töhfə verir.
-
Beyin və yaddaş üçün fayda: Yumurtada sinir sistemi və yaddaş üçün vacib olan xolin maddəsi var. Bu, yaşlılıqda idrak funksiyalarının stabil qalması ilə əlaqəlidir.
-
Görmə qabiliyyətinin qorunması: Sarısı lutein və zeaksantin adlı antioksidantlar ehtiva edir. Bu maddələr 50 yaşdan sonra görmə zəifləməsinin əsas səbəblərindən olan makula degenerasiyası riskini azaldır.
Yumurta xolesterini artırırmı?
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, gündə 1 yumurta əksər insanlar, o cümlədən 50 yaşdan yuxarı şəxslər üçün təhlükəsizdir. Hətta rasion həddindən artıq yağlı deyilsə, gündə 2 yumurta belə “pis” xolesterinin artmasına səbəb olmur.
Yumurta hansı formada daha faydalıdır?
Sağlamlıq baxımından ən yaxşı seçimlər:
-
qaynadılmış yumurta;
-
poşedə bişirilmiş (pashot) yumurta;
-
yağsız omlet.

