Endokrinoloq Yekaterina Yanq tez-tez dəyəri az qiymətləndirilən məhsul kimi kələm turşusu (molokan kələmi) xüsusi qeyd edib.
Həkim öz Telegram kanalında vurğulayıb ki, kələmin qadın rasionunda mütəmadi yer alması immun müdafiəni gücləndirir, çəkinin qorunmasına və hormonal tarazlığın saxlanmasına kömək edir.
Kələm turşusunu rasiona daxil etməyin 4 əsas səbəbi
Fermentasiya
İltihabı azaldır, orqanizmin qoruyucu hüceyrələrinin aktivliyini artırır.
Nəticə: yorğunluq azalır, ödemlər çəkilir, dəri yaxşılaşır.
C vitamini, üzvi turşular və antioksidantlar
Kollagen sintezində mühüm rol oynayır.
Nəticə: damarların elastikliyi artır.
Aşağı kalorili tərkib və bol lif
Qanda şəkərin səviyyəsini sabit saxlayır, uzun müddət həzm olunur.
Nəticə: toxluq hissi daha uzun sürür.
Mikrofloraya təsiri
Bağırsaq mikroflorası estrogen mübadiləsi ilə birbaşa əlaqəlidir.
Nəticə: hormonal tarazlıq tənzimlənir.
“ Kələm turşusu qadınlarda hormonal balansın qorunması üçün güclü alətdir. Fermentasiya sayəsində onun tərkibində qaraciyərin estrogenlərin ‘pis’ metabolitlərini orqanizmdən effektiv çıxarmasına kömək edən maddələr yaranır,” — deyə həkim bildirib.
Kələm turşusu kimlər üçün xüsusilə vacibdir
Bu qəlyanaltını aşağıdakı hallarda rasiona daxil etmək tövsiyə olunur:
-
ifadəli PMS və güclü menstruasiyalar zamanı;
-
30–35 yaşdan sonra;
-
insulin həssaslığının pozulması olduqda;
-
stress dövrlərində;
-
zəif immunitet zamanı;
-
antibiotik qəbulundan sonra;
-
iştahla bağlı problemlər olduqda.
Kələm turşusunu necə düzgün yemək olar
Yekaterina Yanq gündə 1–2 xörək qaşığı ilə başlamağı, normanı tədricən 3–5 xörək qaşığına qədər artırmağı tövsiyə edir. Qəlyanaltını yeməyin əvvəlində qəbul etmək və həddindən artıq yağlı və duzlu qidalarla birlikdə yeməmək daha məqsədəuyğundur.

