Piylənməsi olan insanlarda qandakı D vitamini səviyyəsi orta hesabla 20–30 % daha aşağıdır. Bu fərq, hətta eyni qida rasionu və eyni günəş şüalanması zamanı belə dəyişmir. DenMedia.az xəbər verir ki, bunu «Gazeta.Ru»ya dietoloq və endokrinoloq Diana Erikenova bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, səbəb artıq çəkinin D vitamininin metabolizmini ləngitməsi ilə bağlıdır. Bu əlaqə qarşılıqlıdır: həm artıq çəki vitaminin mənimsənilməsini çətinləşdirir, həm də vitamin çatışmazlığı çəki artımına şərait yarada bilər.
“D vitamini yağ hüceyrələrində toplanır və orqanizm üçün əlçatan olmur. Buna görə də qan səviyyəsi aşağı düşür, hətta qida və əlavələr yetərli olduqda belə.”
Həkim əlavə edib ki, qaraciyər və böyrəklərdə D vitamininin aktiv formasının sintezi də azalır, xüsusən də insanda yağlı qaraciyər xəstəliyi varsa. Bu isə vitamin çatışmazlığını daha da dərinləşdirir.
D vitamini azlığı həmçinin insulinə qarşı rezistentliyin artmasına, maddələr mübadiləsinin zəifləməsinə və yağ toxumasının çoxalmasına gətirib çıxara bilər.
“Bu qapalı dövrədən çıxmağın yeganə yolu — çəkinin normallaşdırılması, iltihabın azaldılması və D vitamininin çatışmazlığının aradan qaldırılmasıdır. Ona görə də beynəlxalq tövsiyələr piylənməsi olan insanlarda D vitamininin dozasını 1,5–2 dəfə artırmağı — gündə 4000 BV-yə qədər yüksəltməyi məsləhət görür.”

