DenMedia.az xəbər verir ki, NEWS.ru-ya danışan məşqçi-nutrisioloq Olqa Yablokova bildirib ki, qəhvəyi yosun və qırmızı ət yağ yandırılmasını dəstəkləyən məhsullar sırasındadır. Onun sözlərinə görə, arıqlama prosesində əsas rol təkcə düzgün qidalanmaya deyil, həm də müntəzəm idmana və sağlam yuxuya məxsusdur.
“Yağların əriməsi üçün kompleks yanaşma vacibdir: düzgün qidalanma, fiziki aktivlik, yuxu və stresin azaldılması. Sehrli qida yoxdur, amma bəzi məhsullar bu prosesi gücləndirə bilər.
Qəhvəyi yosun tərkibində fukoksantin adlı maddə daşıyır — bu karotinoid bədəndə istilik əmələ gəlməsini artıraraq yağların parçalanmasına kömək edir.
Qırmızı ət, xüsusilə mal əti, L-karnitinlə zəngindir — bu maddə yağ turşularını hüceyrələrə daşıyaraq onları enerjiyə çevirir,” — deyə Yablokova izah edib.
Mütəxəssis qeyd edib ki, ilk beşlikdə həmçinin zəncəfil, kefir və hil də yer alır. Bu məhsulların hər biri metabolizmi sürətləndirən xüsusiyyətlərə malikdir.
Yablokovanın sözlərinə görə, hil yağların parçalanması prosesini (lipoliz) və əzələlərdə, eləcə də qaraciyərdə maddələr mübadiləsini aktivləşdirir.
Elmi tədqiqatlar göstərib ki, kefirdəki faydalı bakteriyalar — Lactobacillus gasseri növü iştahanı tənzimləyir və yağ yandırılmasına yardım edir.
“Hil bəzən ‘yağ yandırıcı ədviyyat’ adlanır, çünki o, maddələr mübadiləsini sürətləndirir və həzmi yaxşılaşdırır,” — deyə Yablokova yekunlaşdırıb.

