Sevilən içki təkcə canlandırmır. Beynəlxalq alimlər qrupu Nutrients jurnalında yeni araşdırmanın nəticələrini təqdim edib. Çayın faydalarına daha bir üstünlük əlavə olunub.
Çay içmək sümüklərin vəziyyəti ilə necə bağlıdır?
Tədqiqatçılar 65 yaşdan yuxarı 9 704 qadını on il ərzində müşahidə ediblər. İştirakçıların bud sümüyünün mineral sıxlığı dəfələrlə ölçülüb — bu göstərici osteoporoz riskinin əsas meyarlarından sayılır. Paralel olaraq, onların gün ərzində neçə fincan çay və qəhvə içdiyi qeydə alınıb.
Eksperimentin sonunda məlum olub ki, mütəmadi çay içən qadınların sümük sıxlığı digərlərinə nisbətən daha yüksəkdir.
Qəhvə isə eyni effekti göstərməyib — onun təsiri sümük keyfiyyətinə «əhəmiyyətsiz» sayılıb.
Çay sümükləri necə möhkəmləndirir?
Alimlərin ilkin fikrincə, çayın təsiri birbaşa onun tərkibi ilə bağlıdır. Çay aşağıdakı maddələri ehtiva edir:
Maddə — Təsiri
• Flavonoidlər — iltihabı azaldır, damar sağlamlığını dəstəkləyir
• Antioksidantlar — sümük toxumasının formalaşmasında iştirak edir
• Manqan — sümüklərin möhkəmliyini təmin edir
Nə qədər çay içmək lazımdır?
Tədqiqatçılar optimal dozanı müəyyən etməsələr də, gündə cəmi 1–2 fincan şəkərsiz qara və ya yaşıl çayın belə sümük sıxlığını artırdığını qeyd ediblər.
Lakin çayın tərkibində olan kofein və taninlər səbəbindən həddindən artıq içmək:
• dəmirin mənimsənilməsini çətinləşdirir;
• mədəni qıcıqlandıra bilər;
• ürəyə yük salır;
• yuxusuzluq və susuzluq yaradır.
Bundan əvvəl qastroenteroloq Yelena Pexotina bildirmişdi ki, bərk dəmlənmiş çay taninlərin yüksək olması səbəbilə kalsiumun mənimsənilməsini zəiflədir.
Osteoporoza meylli insanlara həkim kəsmik (tvoroq) və bərk çay qəbulunu ən azı 30–40 dəqiqə aralı içməyi məsləhət görüb.

