King’s College London alimlərinin yeni araşdırmasına görə, çay, qəhvə, giləmeyvələr, qoz-fındıq, tam dənli məhsullar və zeytun yağının müntəzəm qəbulu uzunmüddətli ürək-damar xəstəlikləri riskini əldəqayırıcı şəkildə azalda bilər. Tədqiqat 11 il ərzində TwinsUK kohortundan olan 3,1 mindən çox yetkinin məlumatları əsasında aparılıb və nəticələr BMC Medicine jurnalında dərc olunub.
Alimlər qidalanmanı qiymətləndirmək üçün yeni “polifenol indeksi” tətbiq ediblər — bu indeks 20 polifenol zəngin qidanın (kakao, giləmeyvə, qoz-fındıq, tam dənlilik və s.) gündəlik qəbulunu ölçür.
Polifenol göstəricisi yüksək olan iştirakçılarda təzyiq və xolesterin səviyyələri daha sağlam olub — xüsusilə də yüksək “yaxşı” HDL xolesterini.
İlk dəfə olaraq tədqiqatçılar yüzlərlə polifenol metabolitini sidikdə analiz ediblər — bu biomarkerlər bitki mənşəli birləşmələrin real istehlakını təsdiqləyir.
Bu biomarkerlərin yüksək olduğu iştirakçılarda ürək-damar riski daha aşağı qeydə alınıb.
Müəlliflər vurğulayırlar ki:
“Hətta kiçik, amma davamlı dəyişikliklər — məsələn, gündə bir fincan çay və ya bir ovuc giləmeyvə — yaşla artan ürək-damar riskini əhəmiyyətli dərəcədə zəiflədə bilər.”
Bununla belə, alimlər səbəb-nəticə əlaqəsini tam təsdiqləmək üçün əlavə genişmiqyaslı müdaxilə tədqiqatlarına ehtiyac olduğunu bildirirlər.

