Xam ətin bişirilmədən əvvəl yuyulması, məhsulda olan patogen bakteriyaların mətbəxə yayılma riskini artırır.
DenMedia.az xəbər verir ki, bunu Rusiya Texnologiya Universiteti MIREA-nın Biotexnologiya və Sənaye Farmasiyası kafedrasının baş müəllimi Mariya Zolotareva «Lenta.ru»ya açıqlamasında bildirib.
Onun sözlərinə görə, yuyulma zamanı su damcıları, mikroorqanizmlərlə birlikdə, 50 sm məsafəyə qədər səpələnərək, kənar səthlərə, qab-qacaq və digər mətbəx əşyalarına düşə bilər. Toyuq ətinin səthində olan kampilobakteriya və salmonella bakteriyaları əsas təhlükəni təşkil edir. Bu bakteriyalar qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər və diareya, qusma və hərarət kimi əlamətlərlə müşayiət olunur.
Biotexnoloq qeyd edib ki, axan su altında ətin yuyulması bakteriyaları məhv etmir. Yalnız etibarlı dezinfeksiya üsulu məhsulu kifayət qədər bişirmək və ya qaynatmaqdır.
Zolotareva xam ətin kəsilməsini ayrıca kəsim lövhəsində etməyi tövsiyə edib. Sonra lövhə yaxşılıqla yuyulmalı və sabunla əllər ən azı 20 saniyə ərzində təmizlənməlidir.