Bu yemək axşam süfrənizi əsl bayrama çevirəcək. Yapışqan, karamelizə olunmuş bal-sitrus qlazuru ilə örtülmüş, xırçıldayan dərinin altında inanılmaz dərəcədə şirəli və ətirli toyuq kral süfrəsinə layiq dad yaradır. Sobada bişən toyuğun parlaq, günəş kimi görünüşü və portağalın ədviyyəli otlarla qarışan ətri evi böyük bayram ab-havası ilə dolduracaq. Hazırlanmasının sadəliyi isə Yeni il ərəfəsində axşamınızı hamı ilə birlikdə rahat keçirməyə imkan verəcək.
Lazım olan ərzaqlar:
-
1,8–2 kq çəkidə bütöv toyuq
-
2 ədəd iri portağal
-
5 xörək qaşığı duru bal
-
3 diş sarımsaq
-
2 xörək qaşığı soya sousu
-
1 xörək qaşığı zeytun yağı
-
1 çay qaşığı paprika
-
Zövqə görə duz və qara istiot
-
Bir neçə budaq təzə kəklikotu və ya rozmarin
Hazırlanma qaydası:
Toyuğu kağız salfetlə yaxşıca qurulayın. Portağallardan birini qabığı ilə birlikdə iri dilimlərə kəsin. Toyuğun içini və çölünü duz, istiot və paprika qarışığı ilə ovun. İçərisinə portağal dilimlərini və göyərtini yerləşdirin.
Qlazur üçün bir qabda ikinci portağalın suyu, bal, soya sousu, presdən keçirilmiş sarımsaq və zeytun yağını qarışdırın. Qlazurun yarısını toyuğun üzərinə tökün, xüsusilə sinə hissəsində dərinin altına yaymağa çalışın və səthi tam örtün. 30–60 dəqiqə marinad olunmağa qoyun.
Sobanı 200 °C-yə qədər qızdırın. Toyuğu sinəsi yuxarı olmaqla soba qabına yerləşdirin və təxminən 1 saat 20 dəqiqə bişirin. Hər 20–25 dəqiqədən bir qabda yığılan şirə və qalan qlazurla toyuğun üzərini yağlayın. Dərinin yanmaması üçün sonda üzərini folqa ilə örtmək olar.
Hazır olub-olmadığını yoxlamaq üçün budu bıçaqla deşin: çıxan şirə şəffaf olmalıdır. Süfrəyə verməzdən əvvəl toyuğu 15 dəqiqə folqa altında “dincəldin”.

